17 aprilie 2014

Învățare și experiență 2 în 1!

În cadrul săptămânii Școala altfel 120 de elevi au parte de învățare bazată pe experiențe, la programele Outward Bound. Acumularea experiențelor este asigurat de către traineri calificați outdoor. Prin aceste experiențe elevii obțin o autocunoaștere mai bună, își lărgesc limitele personale, dar vor beneficia și de o mai bună cunoaștere reciprocă prin activități desfășurate în situații provocatoare, neobișnuite pentru ei.În aceste zile natura devine sala lor de clasă: pădurile, dealurile, munțile. Pe durata programelor elevii dobândesc cunoștințe prin experiențe care nu pot fi realizate în incinta clasei. Ei pornesc la expediții cu hartă și busolă în mâini, își lărgesc zona lor de confort prin: activități în grădina de corzi, cățărare pe stâncă și perete de cățărare, construirea turnurilor din lăzi, încercarea menținerii de echilibru pe elementele numite Scara lui Iacob și Grinzile paralele. Elevii participă în jocuri interactive prin care se dezvoltă creativitatea lor și practică participarea activă. Toate acestea se desfășoară în condiții de siguranță cu ajutorul trainerilor, în acest fel elevii vor învăța într-un mod neobservat ascultarea opiniilor celorlalți, și vor depune eforturi în colaborare având în vedere succesul comun.


În cadrul săptămânii Școala altfel programele s-a desfășurat în trei ture, în două locații: la Sovata și  la Timișu de Jos (lângă Brașov). 120 de elevi s-au înscris prin dirigintele lor, din 6 școli:
1. Col. Naț. „Al. Papiu Ilarian” – Târgu Mureș
2. Gimnaziul „Europa” - Târgu Mureș
3. Gimnaziul „Áprily Lajos” - Brașov
4. Șc. Gen. „Váradi József” - Sfântu Gheorghe
5. Șc. Gen. „Dani Gergely” - Ghimeș-Făget
6. Șc. Gen. din Căpușu Mare
Înaintea începerii săptămânii Școala altfel, un grup de pedagogi a participat la cursul numit Academia Experiențelor, astfel au avut ocazia de a începe această săptămână cu o nouă vigoare. Echipa de pedagogi din Plăieșii de jos, pe lângă acumularea experiențelor personale, au și învățat câteva metode de pedagogie experiențială – pe care vor putea utiliza pe urmă în predare, făcând procesul de învățare mult mai interesant.

Pe durata programelor elevii participanți au notat într-un jurnal experiențele lor. Aceste scrieri vor apărea pe blogul nostru după derularea săptămânii, și astfel oricând vor avea posibilitatea de a reciti experiențele lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu