24 martie 2012

Outward Bound?


Stimate Cititorule,

Outward Bound? Hm!!! Cu siguranţă te întrebi ce înseamnă de fapt aceste cuvinte. Nimic mai simplu. Outward Bound România este o organizaţie non-profit, specializată în activităţi outdoor (educaţie şi recreere), care a fost înfiinţată în anul 1993 ca membră independentă a organizaţiei mondiale Outward Bound International. Fondatorul Outward Bound este Kurt Hahn (1886-1974).

De la înfiinţare, Outward Bound România a desfăşurat programe de calitate, adresate în special tinerilor. Principalele programe includ cursuri de dezvoltare personală pentru elevi şi studenţi, cursuri pentru cadre didactice, cursuri de leadership şi cursuri pentru orfani şi tineri dezavantajaţi. Este vorba de fapt de Centrul Internaţional de Tineret Outward Bound de la marginea oraşului Sovata.

Dacă ai maşină personală este foarte simplu, iar dacă mergi cu autocarul trebuie să ai doar puţină răbdare. Odată ajuns acolo rămâi mut de uimire, iar albul zăpezii te duce cu gândul la o lume de poveste. Da, este o poveste adevărată care a avut loc într-un week-end de martie, mai exact pe 2-4 martie 2012.

Experienţa trăită de mine a avut loc la un curs de pedagogie experienţială în cadrul programului „Academia Experienţelor”. La acest curs au participat 16 profesori din întreaga ţară şi a fost condus de trei minunaţi oameni cărora consider necesar să le precizez numele: Eva, Oltea şi Adam.

Aşa cum ne-am aşteptat cu toţii, acel week-end a fost unul foarte obositor fizic, dar care ne-a încărcat psihicul pozitiv pentru tot restul anului şcolar. Am cunoscut oameni minunaţi, sociabili, oneşti dar mai ales dornici de aventură, să înveţe cât mai multe lucruri noi şi să participe cu toate forţele proprii la realizarea scopurilor şi obiectivelor activităţilor şi acţiunilor de grup.

Implicarea totală, afectivă şi nobilă a făcut ca fiecare activitate în parte şi toate la un loc să scoată din noi tot ceea ce este mai bun, mai frumos. A făcut ca imposibilul să de vină posibil. Am învăţat că în viaţă ne putem sprijini unii pe alţii şi că unele lucruri mărunte care ne dădeau bătăi de cap altă dată acum nu mai aveau aceeaşi valoare. Contează doar ceea ce putem să oferim, să-i facem pe cei de lângă noi să fie la fel de puternici şi importanţi.

La acest curs, fiecare din noi a putut să se exprime liber, să fie creativ, sportiv şi curajos, sau nu. Dacă nu s-a reuşit în totalitate acest lucru s-a datorat faptului că suntem fiinţe vii cu mentalităţi şi personalităţi diferite dar care au întins o mână de ajutor tuturor celor care au avut nevoie. Grija faţă de cel de lângă noi, ne-a făcut mult mai responsabili şi mai maturi pentru ca atunci când ne întoarcem la elevii noştri să găsim rapid soluţii de rezolvare a conflictelor şi de ce nu coeziunea grupului de elevi cu care lucrăm.

Din punctul meu de vedere majoritatea jocurilor didactice desfăşurate în cadrul taberei pot fi realizate şi cu elevii la aproape toate disciplinele şcolare şi de ce nu în perioada 2-6 aprilie la „Şcoala altfel”.

Activităţile desfăşurate pe parcursul celor 3 zile au fost foarte solicitante, antrenante dar în acelaşi timp fiecare dintre noi şi toţi la un loc ne-am simţit învingători. Am cântat împreună, am oferit sugestii şi am ales metodele cele mai potrivite de rezolvare a cazurilor solicitate. Am participat la competiţii, am muncit umăr la umăr şi nu ne-am lăsat învinşi prea uşor de greutăţile unor sarcini didactice. Împreună am reuşit!

S-ar putea ca din descrierea mea să nu înţelegi chiar tot, aşadar trebuie să participi şi tu la cel puţin un curs al Centrului Internaţional de Tineret Outward Bound (Sovata/Braşov) pentru a simţi pe propria piele aventura, spiritul de echipă şi depăşirea propriilor limite. Trebuie să încerci şi tu.

Cu drag, profesor Mihaela Roş
Şcoala „Mihai Viteazul” Câmpia Turzii, Cluj
Academia Experiențelor în forma poetică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu